Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Muzej prekinutih veza sti`e u Beograd

Ukoliko se želite riješiti nekog predmeta koji vas podsjeća na bolan raskid, ostavite ga u »Muzeju prekinutih veza«, koji sutra (subota, 12. siječnja) stiže u Beograd. Organizator gostovanja je »Kulturni front«, a postav ovog neobičnog muzeja bit će smješten u »Magacinu« u Ulici Kraljevića Marka. 
Projekt muzeja realiziran je svibnja 2006. za Zagrebački salon dizajna i primijenjene umjetnosti, a poslije Zagreba obišao je: Ljubljanu, Berlin, Skoplje, Maribor, Split, Sarajevo i Berlin. Nakon Beograda zakazani su: Stockholm, Rim, Stavanger (Norveška), Singapur, a moguća su gostovanja i u New Yorku, Tokiju i Sao Paolu.
Osnivačica muzeja, zagrebačka umjetnica Olinka Vištica, došla je na ovu ideju poslije raskida s kolegom Draženom Grubišićem, s kojim danas vodi ovu ustanovu. U izjavi za »Blic« ona je istaknula kako izložba može imati terapeutsko djelovanje. »Prvi impuls u svima nama je da uništimo sve što nas podsjeća na prekinutu vezu kako bismo se oporavili, ali mi smo odlučili da za nadvladavanje bola uporabimo kreativnost i ujedno mislimo na radosne trenutke za koje su nas ti predmeti nekada vezivali«, rekla je Vištica za beogradski dnevnik, napominjući kako Muzej svakom pojedincu nudi priliku prebroditi emotivni kolaps kroz kreativnost – tako što će neke svoje predmete pokloniti Muzeju. 
Donatori će se, prema navodima, otarasiti »kontroverznih objekata« koji su u njima izazivali nepoželjne emocije, pretvorivši ih u muzejske eksponate, odnosno umjetničke predmete, čime će sudjelovati u stvaranju kolektivne emotivne povijesti. Po ovom principu, u postav izložbe dosad su uvršteni najraznovrsniji predmeti - od zaručničkog prstenja, ljubavnih pisama i vjenčanice, do para motociklističkih čizama, grijača za vodu, »vespe«, faksa, sjekire…
Jedan dio projekta »Muzeja prekinutih veza« jest virtualni web muzej na adresi www.brokenships.com. U njemu svatko može zakupiti svoj dio i u njega pod svojim imenom pohraniti sve ono što nosi zajednički nazivnik nekadašnje veze. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika